Ilman sokeria ja vehnää

Kasvisten höyryttäminen / 22. päivä

Jätä kommentti

Tykkään!

Tykkään!

Kun minun pitää valita paras tapa kypsentää kasvikset, päädyn ilman muuta höyryttämiseen. Miksi? Höyrytetyt kasvikset ovat herkullisia. Jos keitän parsakaalin vedessä, se ui siellä usein liian pitkään, eikä tunnu enää hyvältä suussa. Höyryttäminen on myös erittäin vaivatonta, enkä vieläkään lakkaa ihmettelemästä, miten nopeasti kasvikset valmistuvat höyryttämällä. Eikä vähäisin etu ole se, että ravintoaineet säilyvät paremmin höyrytettäessä kuin keittäessä. Olen höyryttänyt muutaman kerran myös kalaa ja sitä haluan kokeilla enemmän.

Siitä on pian 20 vuotta, kun ostin Espanjasta höyrytysastian. Minulla ei siis ole varsinaista höyrytys- tai kerroskattilaa. Astiani sopii kolmen litran kattilaan. Kattilaan vähän vettä, astia kattilan päälle/sisään, kasvikset astiaan ja kansi päälle. Valmista tulee muutamassa minuutissa. Näin varsinkin, jos olen kiehauttanut höyrytysveden ensin vedenkeittimessä. Kaverin luona olen höyryttänyt pari kertaa niin, että olen laittanut kattilan päälle siivilän ja folion tiiviiksi kanneksi. Markkinoilla on tarjolla kerroskattiloita, höyrytysritilöitä ja ties mitä hyviä vempaimia.

Kasvisten mukaan voi valmistuvaiheessa lisätä mausteita ja yrttejä. Lisään niiden päälle pöydässä lisäksi oliiviöljyä, varsinkin jos ruoka on vähärasvaista.

Suosittelen kuitenkin syömään paljon kasviksia raakana, jos ne sellaisina kelpaavat omalle elimistölle. Syön paljon raakaa porkkanaa ja yleensä syön raakoina myös esimerkiksi tomaatit. Jos tähän artikkeliin on uskominen, sekä porkkana että tomaatti olisi parasta kypsentää ja parsakaali syödä raakana. Olen samaa mieltä artikkelissa jututetun asiantuntijan kanssa siitä, että kannattaa syödä molempia.

Näin söin:

Aamiainen
Raakapuuro:
Mustikkaa, pieni banaani, 1 dl siemeniä, 1/2 kaurahiutaleita

Lounas
3 kikhernepihviä (itsetehtyjä)
Riisiä
Höyrytettyä parsakaalia
Tomaatti
Jogurttikastiketta, jossa valkosipulia

Välipala
Mustikoita metsässä
muutama pähkinä ja manteli

Päivällinen
3 kikhernepihviä
jogurttikastiketta, jossa valkosipulia
Salaattia + mun salaattikastike
1 ruisleipä
Voita

Iltapala
Ruisleipä
Voita
Muutama pähkinä ja manteli
Mustikoita (peratessa)

Kiitoksen aiheita
Kiitos upeasta sunnuntaipäivästä.
Kiitos jälleen mustikkasaalista.
Kiitos, että sain antaa kaverille vastalahjaksi mustikoita.
Kiitos höyrytysastiasta.

Pian 20 vuotta käytössä. Hienosti on palvellut, vaikka käytön merkkejä nähtävissä.

Pian 20 vuotta käytössä. Hienosti on palvellut, vaikka käytön merkkejä nähtävissä.

Tämä höyrytysastia sopii ainoastaan tällaiseen 3 litran kattilaan.

Tämä höyrytysastia sopii ainoastaan tällaiseen 3 litran kattilaan.

Kasvikset valmistuvat hujauksessa.

Kasvikset valmistuvat hujauksessa.

Ikeassa näin tällaisen. Kerroskattiloita, höyrytysritilöitä jne. on varmasti monessa paikassa tarjolla, myös edullisia vaihtoehtoja. Suosittelen.

Ikeassa näin tällaisen. Kerroskattiloita, höyrytysritilöitä jne. on varmasti monessa paikassa tarjolla, myös edullisia vaihtoehtoja. Suosittelen.

Advertisement

Kirjoittaja: Lenita Lehtonen

Minusta on ihana ihmetellä elämää ja ihmisiä, kirjoittaa ja höpöttää. Intohimoni on auttaa ja palvella. Rakastan luontoa ja autan ihmisten hylkäämiä koiria. Olen työskennellyt vuosikymmeniä viestinnän, koulutuksen ja hyvinvoinnin parissa. Olen toiminut pitkään yrittäjänä ja viestintäkonsulttina. Koulutukseltani olen merkonomi ja terveystieteiden maisteri.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s