Soitan rivitaloasunnon ovikelloa iltapimeässä. Oven avaa nainen, jonka ilme on kysyvä. Alan puhua ”Hei, minun nimeni on Lenita Lehtonen. Teillä on tuossa takapihalla marja-aronia-aita. Tulin kysymään, että aiotteko poimia marjat kadun puolelta. Jos ette poimi niitä, minä teen sen mielelläni, jos teille sopii.” Nainen kertoo ettei aio kerätä marjoja ja saisin ilman muuta poimia ne. Kiittelin kovasti ja suosittelin tutustumaan tähän hienoon marjaan. Kerroin, että pakastetut marja-aroniat sopivat hyvin muun muassa raakapuuroon. Nähtäväksi jää poimiiko hän marjat pihan puolelta. Minä ryhdyin hommiin heti aamusta.
Marjat tuovat vaihtelua ruokavalioon. Niistä saa väriä ja makua. Ja kuten hyvin tiedämme, marjat ovat terveellisiä. Näin marjojen terveysvaikutuksia kuvataan Duodecimin sivuilla: Marjojen nauttiminen näyttäisi mm. alentavan verenpainetta ja kohentavan veren lipidiarvoja niillä, joilla on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Monet marjat ovat erittäin hyviä C-vitamiinin lähteitä. Ravitsemustietokanta Finelin mukaan kolmestakymmenestä parhaasta C-vitamiinilähteestä viisi on marjoja. Marjat ovat myös hyviä kuidun lähteitä. Energiaa ne sisältävät hedelmiä vähemmän pienemmän tärkkelyspitoisuutensa vuoksi. Marjat poikkeavat muista hedelmistä ja kasviksista eniten suuren polyfenolipitoisuutensa vuoksi, minkä voi jo sinisen tai punaisen värin perusteella silmin havaita. Painoaan pudottavien kannattaa korvata nopeita hiilihydraatteja ja kovia rasvoja marjoilla, hedelmillä, yrteillä ja vihanneksilla.
Mitä marjoja syömme? Edellä mainitulla Duodecimin sivulla todetaan, että suomalaiset syövät marjoista eniten mansikoita, herukoita, mustikoita, puolukoita, lakkoja ja tyrniä. Myös ruusunmarjaa, marja-aroniaa ja variksenmarjaa käytetään, mutta huomattavasti vähemmän.
13.10.2019 14:55
Syön aroniamarjoja kaurapuuron kanssa. Ongelmani on kuinka paljon puurolautaselle marjoja on viisaasti laittaa?
TykkääTykkää