Tänään kokeilin aamiaiseksi ruispuuroa, jonka päälle laitoin hieman siemeniä, desin mustikoita ja tilkan oliiviöljyä. Syön kuitenkin mieluummin ”raakapuuroa”. Kutsun tehosekoittimessa valmistamaani seosta puuroksi, koska syön sitä lusikalla ja se muistuttaa koostumukseltaan puuroja enemmän kuin muita ruokalajeja.
Kaura- ja ruispuurosta raakapuuroni eroaa kuitenkin selvästi, sillä siinä on runsaasti hyvää rasvaa. Laitan puuroon desilitran siemeniä. Auringonkukansiemenissä on rasvaa yli puolet (56g/100g), seesaminsiemenissä noin puolet (49,7g/100g) ja hampunsiemenissä rasvaa on 33 grammaa sadassa grammassa. Kaurahiutaleissa vastaava luku on kahdeksan ja ruishiutaleissa kaksi grammaa. Syömällä raakapuuroni tarjoilen siis keholleni ja varsinkin aivoilleni aamulla vajaat 0,5 desilitraa hyvää rasvaa. Olen oletettavasti yrittänyt ottaa elimistön kaipaamaa rasvaa suklaasta. Laatu on nyt aivan eri luokkaa ja siitä olen tosi kiitollinen.
Sydänliiton sivulta lainattua:
Rasvan saantisuositus on aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla 25-35 prosenttia energiasta. 30 prosenttia energiasta vastaa keskimäärin miehillä 80 g ja naisilla 60 g rasvaa päivässä. Rasva sisältää runsaasti energiaa, joten painonhallinnan kannalta rasvan määrä on hyvä pitää kohtuullisena.
Siemenissä on myös proteiinia enemmän. Hampunsiemenissä on 25 grammaa sadassa grammassa, auringonkukansiemenissä 20 ja seesaminsiemenissä 17,7 grammaa. Ruishituleissa on 10 ja kaurahiutaleissa 14 grammaa sataa grammaa kohden.Kaura- ja ruishitualeissa on sitten enemmän hiilareita, molemmissa yli puolet painosta.
Yleensä laitan raakapuuroon siementen (1 dl) lisäksi 1-1,5 dl marjoja, pienen banaanin ja jonkin verran kaura- tai ruishiutaleita ( ehkä noin 0,5 dl). Nesteenä käytän vettä. Laitan marjat yleensä jäisinä, joten minun ei tarvitse muistaa ottaa niitä pakastimesta edellisenä iltana. Raakapuuro on gluteeniton jos sen tekee ilman viljaa tai lisäten vaikka gluteenittomia kaurahiutaleita. Valmistan puuron niin, että laitan tehosekoittimeen ensin marjat, banaanin ja veden. Annan sekoittimen käydä hetken ja sen jälkeen lisään muut ainekset ja kone taas käymään. Tarvittaessa lisään välillä vettä. Lopputulos on mielestäni terveellisyyden lisäksi erittäin maukas. Saatan lisätä siemeniä myös koristeeksi puuron päälle. Suosittelen muuten luomusiemeniä. Tämä raakapuuro valmistuu viidessä minuutissa.
Olen jo jonkin aikaa tehnyt urakalla viimeisiä Espanjan tehtäviäni loppuun, joten ruokailujen hoitaminen ja muistaminen on vaatinut erityishuomiota. Olen tehnyt pitkää päivää ja hukkaan muutenkin helposti ajan tajun.Ruoka-ajat eivät ole olleet välttämättä ihan tavanomaiset. Opinnot ovat pakollisia sivuaineopintojani. Syksyn aikana minusta tulee terveystieteiden maisteri.
Aamiainen
Ruispuuro
Siemeniä,oliiviöljyä 1 dl mustikoita
Lounas
2 Hernepihviä
1 ruisleiä
Salaatti:
Kerääkaali
2 tomaattia
Mun salaattikastike
Välipala
1 ruisleipäviipale
Voi
Porkkana
Muutama pähkinä ja manteli
Päivällinen
1 ruisleipäviipale
Kylmäsavulohta (puolet 150 gramman paketista)
Voi
Porkkana
Muutama pähkinä ja manteli
Kiitoksen aiheita
Kiitos kaikista raakapuuron aineksista.
Kiitos tehosekoittimesta.
Kiitos siitä, että tykkään puuroni mausta.
Kiitos siitä, että voin vaihdella ja testailla erilaisia raakapuurokoostumuksia.
Kiitos siitä, että annan hyvää rasvaa kauniille keholleni ja upeille aivoilleni.
13.8.2015

Ruispuuroa. Mustikat ovat vielä jäässä, mutta ei yhtään haittaa, kun laittaa kuuman puuron joukkoon. Niitä ei kannata keittää. Siemenistä saa hyviä rasvoja, mutta lisäsin myös tilkan oliiviöljyä joukkoon.